09/05/2016

De negende; een momentum waar nog over nagekaart zal worden

lucia waterpad.JPGDe negende Gildentocht is achter de rug. Al blijft ze mogelijk nog wel even nazinderen op de ruggengraat van vele wandelaars. Het was onnoemelijk zwaar. En er kwam maar geen einde aan. Het ging niet over enkele stroken moeilijk begaanbare wegen. De ganse tocht was bezaaid met modder en water.

Wandelen is de aarde voelen. De afwisseling van de ondergrond geeft je een andere gewaarwording. Afwisselen van verhard naar onverhard, van zand naar klei maakt de wandeling tot een avontuur. De gildentocht tracht elk jaar opnieuw de wandelaar in contact te brengen met de eigenaardigheden van de streek. Diest kent vele variërende omstreken. Dat is zeer dankbaar om als wandelclub en parcoursmeester, parcoursbouwer gebruik van te maken. Dit jaar kozen we de streek van Aarschot uit. De stad,omgeven door vele gemeenten, die zich laat kennen, door zijn Hagelandse heuvels.  We moesten bij momenten op zoek gaan naar eerlijke wegen. Wegen die de omgeving prijs konden geven. Die je konden vertellen hoe mooi de streek wel is en hoe het echt voelt om door het hageland rond het Aarschotse te wandelen.  Wegen die ook sterk afhankelijk bleken te zijn van de weersomstandigheden. In februari  zagen ze er niet uit. Maar dat gebeurt wel vaker. De winter houdt mens en dier weg van moeilijk bereikbare streken. Niemand had durven denken dat dit vervormd landschap terug zou verschijnen op het einde van april. Want de laatste verkenningen, de weken voor het laatste weekeinde van april, was de rust weer gekeerd op de wandelwegen.

micky modder.JPG

Het is echter anders uitgedraaid. Moeder aarde heeft zijn duivels los gelaten op ons. Ik heb wandelaars zien creperen, ik heb ze zien vloeken, ik heb er zien genieten. Maar één ding hadden ze allemaal gemeen, de focus. Van de snelwandelaar die zien blik niet losliet van het modderpad. Armen recht vooruit, de benen gestrekt, balancerend. Tot de rustige groep van wandelaars die een poosje geleden nog een trappist hadden gedronken op de vorige controlepost. Nu, zoekend, zich een weg banend door de modder. De focus, bij hen, de concentratie om niet uit te glijden, niet toe te geven aan pijnlijke gewrichten door het voortdurende glijden. De focus doorheen het verbeten gezicht waarachter een beetje glimlach, wetende dat dit een momentum is waar nog over nagekaart zou worden tijdens volgende lange afstandstochten.

rené Druppels in de plassen.JPGDit is de Gildentocht.  De 100 kilometer waar er geen verschil wordt gemaakt tussen dag en nacht. De 100 kilometer waar elke 100 meter verhard er 100 te veel zijn.  De 100 kilometer die deelnemers het land in stuurt die op zoek gaan naar dit avontuur. Wandelaars die door en getraind zijn. Een lichaam hebben dat gehard is tegen tegenslag, een mentale kracht,  een weerbaarheid tonen die bergen kan verzetten. 132 wandelaars startten met als doel het einde te halen. 130 volbrachten de missie. U bent allen helden!

Deze onvergetelijke ervaring werd mogelijk gemaakt door een enthousiast team van vrijwilligers. VOSkes in hart en nieren. Ze hier opnoemen en vermelden is onmogelijk. Elk jaar hebben we wandelaars die door blessure niet kunnen starten. Maar zich vrijwillig aanbieden om mee te helpen en zo toch een stukje van de sfeer willen opsnuiven. Dit jaar hebben Mario en Inge ons vergezeld tijdens de nacht. Een dikke merci ( dit vraagt naar meer…) Onze trouwe sponsors Rudy van dé wandelzaak Dorne Sport en Lode Aelbers, dé Podoloog hebben het mogelijk gemaakt 8 unieke t-shirts te kunnen schenken aan de 130 helden van de dag. Brouwerij Haacht maakte het feest compleet door elke deelnemers te trakteren op een heerlijke Gilden.

Onze club is bezield door het gebeuren. Houd ons in de gaten de komende periode. Er staat wat te gebeuren.

 

kris, marijke en hans.JPGKris hazenboschgroep 6.1.JPGgroep 6.2.JPG

23:19 Gepost door VOS Schaffen | Permalink | Commentaren (1) |  Print | |

Commentaren

Mooi verslag van de Gildentocht, die helaas weeral voorbij is.....heb er van genoten, tot de volgende!

Gepost door: Wim | 10/05/2016

De commentaren zijn gesloten.